уторак, 16. фебруар 2010.

Kvalitet vazduha

Merna stanica Agencije za zaštitu životne sredine u Radincu beleži povišene koncentracije suspendovanih čestica, a prekomerne vrednosti konstantno se registruju već nekoliko dana.
Za poslednja 24 časa, srednja vrednost iznosi 156 mikrograma po metru kubnom, dok je jutros u 3 sata, izmereno maksimalnih 325 mikrograma, što daleko prelazi maksimalno dozvoljene koncentracije. Podaci sa ove merne stanice upućuju na zagađenje vazduha, koje je počelo sinoć oko 20 sati, dostiglo maksimum oko 3 sata, uz povišene koncentracije i danas, tokom prepodneva.
Poređenja radi, za ovaj posmatrani period, srednje vrednosti suspendovanih čestica PM10, u Pančevu iznose 88, u Boru 37, u Beočinu 102, u Beogradu, kod Pančevačkog mosta, 95 i u Smederevu, odnosno Radincu, najviše - 156 mikrograma po kubnom metru.
Slična situacija registrovana je i u nedelju, posebno u večernjim satima, a za poslednja tri dana, srednja vrednost suspendovanih čestica iznosila je 128 mikrograma, što je konstantno prekoračenje. Po Pravilniku o merenju imisije, samo za dvadesetčetvoročasovno praćenje, dozvoljena je koncentracija do 120 mikrograma po kubnom metru.
Za razliku od Radinca, merna stanica u centru Smedereva trenutno ne beleži vrednosti suspendovanih čestica, zbog problema sa sistemom za uzorkovanje. Agencija za zaštitu životne sredine odlučila se na ovakav korak posle informacija u programu Radio Smedereva da je, iako nedavno servisirana, merna stanica beležila izuzetno visoke vrednosti suspendovanih čestica. Radio Smederevo je krajem prošle nedelje izveštavao o mogućem kvaru uređaja u centru grada. U Agenciji za zaštitu životne sredine nam je rečeno da je u pitanju bila greška, odnosno, da je došlo do zapušenja sistema za uzorkovanje.
Republička inspekcija za zaštitu životne sredine, početkom meseca, izvršila je dva vanredna inspekcijska nadzora u kompaniji Ju-es-stil Srbija u Smederevu, a za četvrtak je najavljena, prvobitno planirana za početak februara, pa odložena, poseta ministra životne sredine i prostornog planiranja, Olivera Dulića. Kompanija Ju-es-stil Srbija saopštila je danas da je poseta ministra Dulića i predstavnika Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja kompaniji usledila povodom realizacije dvogodišnjeg Sporazuma kompanije sa ovim Ministarstvom iz januara 2008. godine, po kojem se Ju-es-stil obavezao da će uložiti 50 miliona dolara u projekte za zaštitu životne sredine do kraja 2009. godine.

RSS Kanal